KURU HAVALI STERİLİZATÖRLER, ETÜVLER / STERİLİZASYON VE İNKÜBASYON
Sterilizatorler / Etuv Cihazları
 
Kuru Hava Sterilizatörü ve Etüv / inkübatör Cihazları
 
Sterilizasyon Nedir :
*Sterilizasyon bir cismin üzerinde veya içinde bulunan gözle görülmeyen mikroskobik canlıların steril edilerek temizlenmesidir Sterilizasyon işlemi temizlenmek istenen maddenin içinde yada dışında bulunan bu canlıların öldürülerek yok edilmeleridir.
* Genel olarak bilinen 4 çeşit Sterilizasyon makinası vardır.Bunlar sıcak havayla , filtrasyonla kimyasallarla ve radyasyonla sterilize eden cihazlardır
* Sterilizasyon İşlemleri tamamen steril ortam olan kuru hava sterilizatör cihazlarında yapılmaktadır.
* ETUV (Kuru Hava Sterilizatörü). Bu makinalarda belirli sıcklıkta üretme, sterilize etmekte, ısıtma, pişirme, veya kurutma amaçlı kullanılan laboratuvar fırınıdır.
* ETUV labaratuvar fırınları hem kuluçka makinası hemde sterilizasyon cihazı olarak kullanılırlar.
 
Sterilizasyonun Faydaları :
* Enfeksiyonlara sebep olarak insan, hayvan ve bitkilerin hastalanmasına sebep olan mikroorganizmalardan arınarak enfeksiyonlara engel olmak.
* Besin, gıda ürünlerinin bulunduğu yerleri sterilize ederek bozulmalarını önlemek.
* Saf kültürlerin elde edilmesini sağlamak ve bunların kontaminasyonunu önlemek,
* Çeşitli ameliyat aletlerinin, malzemelerinin ve insan ve diğer canlıların sağlığıyla yakından alakalı olan tüm ürünlerin sterilizasyonuyla mikrobik olguları ortadan kaldırarak hastalıklara engel olmak ve yayılmalarını engellmek.
 
Inkübasyon Nedir :
* Inkübasyon gelişmeleri istenen mikroorganizmalar ( algler, protozoonlar,funguslar, bakteriler ve virusler gibi mikroskopik canlılar) belli bir sıcaklıkta tutularak gelişmeleri sğlanan işlemdir, ve genellikle kuluçkalama denmektedir.
* inkubator ise kuluçklamanın yapıldığı sıcaklığı (20 ile 40 ) dereceler arasında ayarlanıp çok sayıda civciv çıkartmyı sağlayan cihaz olan fırınlardır.
* İnkibasyon cihazları sıcaklığı ayalanabilen kabinlerdir.Yapılmak istenen amaca ve işleme göre soğutmalı, karbondioksitli vakumlu gibi çeşitleri vardır.
* Standart kullanılan inkubator kuluçka makinaları havalı inkübatörlerdir.
* Bakteriyolojik Etüv (inkübatör) mikroprosesör kontrollü, dijital göstergeli.
* Etüv Cihaz tıp laboratuvarlarında, bakteriyolojik çalışmalarda, ilaç ve gıda laboratuvarlarında, ve tavuk çiftliklerinde kuluçkada kullanılırlar.